Koruna dnes mírně zkorigovala své týdenní zisky

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Koruna dnes nejprve posílila k nejsilnějším hodnotám za poslední více než dva měsíce, poté se však vývoj otočil. V závěru dne se krátce po 17:00 obchodovala ve srovnání se čtvrtečním závěrem k euru i dolaru mírně silnější na 26,60 Kč/EUR a 20,63 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna si tento týden prodloužila růst a proti euru i dolaru výrazně posílila. Nebyla sama, na vlně optimismu se svezly i okolní měny a situace byla obecně příznivá pro riziková aktiva. Na druhou stranu z české ekonomiky, a nejen odsud, přišly další špatné zprávy ukazující na horší průběh hospodářské recese. To činí korunu nadále zranitelnou," uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky koruna v závěru týdne opatrně korigovala celotýdenní zisky. "Za zahájením obchodování na silných 26,33 Kč/EUR stálo čtvrteční dramatické zhodnocení maďarského forintu a středoevropských měn jako celku," doplnil. Důvodem bylo podle něj čtvrteční snížení švýcarských úrokových sazeb a intervence švýcarské centrální banky proti franku. "Intervence a následné znehodnocení švýcarského franku středoevropským měnám pomohlo," dodal.

Americký dolar dnes vůči euru oslaboval a krátce po 17:00 se obchodoval na 1,2898 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK