ECB: Hospodářská krize ztížila přijetí do eurozóny

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Haag 13. března (ČTK) - Ekonomická krize ztížila přístup do eurozóny, protože je teď kvůli ní těžší splnit rozpočtová kritéria. Uvedl to dnes člen bankovní rady Evropské centrální banky Nout Wellink, který je zároveň šéfem Nizozemské centrální banky. Vláda České republiky zatím datum přijetí eura neurčila, i když na to opozice a podnikatelské svazy naléhají.

"Pravidla hry jsou dána. Pokud splní kritéria, můžou se přidat. Dá ale spoustu práce vyhovět rozpočtovým kritériím," řekl Wellink. Žádné země ale nejmenoval.

Do směnného mechanismu kursů ERM-2 chce v první polovině letošního roku vstoupit Polsko. Ministr financí Jacek Rostowski dnes uvedl, že by Polsko chtělo platit jednotnou evropskou měnou od ledna 2012. Estonsko se možná pokusí přijmout euro v příštím roce, tedy proti dosavadním plánům o rok dříve.

Wellink ale také poznamenal, že evropský Pakt stability povoluje i výjimky. Pakt mimo jiné omezuje vládní rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu země.

Za jistých mimořádných podmínek, které se upravily v roce 2005, je podle Wellinka možné tříprocentní limit překročit. Dodal, že Řecko a další evropské státy nemají na vybranou a nemohou Evropskou měnovou unii opustit, napsala agentura Reuters.

Premiér Česka Mirek Topolánek na počátku roku slíbil, že kabinet termín oznámí 1. listopadu 2009. Ministr financí Miroslav Kalousek poté řekl, že Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2013. Také analytici vidí tento rok jako realistický a zároveň jako nebližší možný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK