Kalousek: MF počítá i s možností poklesu HDP až o 2 pct

15.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Ministerstvo financí nyní v případě vývoje hrubého domácího produktu "pracuje se scénáři" v rozmezí růstu o nula procent až poklesu o dvě procenta. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Při dvouprocentním poklesu ekonomiky by se podle něj letošní deficit státního rozpočtu pohyboval kolem 110 miliard až 120 miliard korun.

"Jsme skutečně v naprosto bezprecedentní situaci. Za posledních tři čtvrtě roku v zásadě každá prognóza, kohokoliv (České národní banky, MF, renomovaných analytiků), byla druhý den stará. Den poté, co byla zveřejněna," řekl Kalousek. Dodal, že MF musí počítat i s těmi nejkrizovějšími scénáři.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek dnes v Otázkách Václava Moravce odhadl pokles ekonomiky zhruba kolem pěti procent.

Stále platný státní rozpočet schválený na letošní rok je postaven na růstu ekonomiky o 4,8 procenta a schodku 38,1 miliardy korun. Ministerstvo financí ve své zatím poslední prognóze z konce ledna přehodnotilo letošní ekonomický růst na 1,4 procenta s riziky směrem dolů. ČNB letos od hospodářství očekává pokles o 0,3 procenta. Část analytiků pak předpokládá ještě silnější tempo poklesu.

V roce 2008 česká ekonomika podle Českého statistického úřadu vzrostla pouze o 3,1 procenta, tedy o 0,4 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad z poloviny února. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst hrubého domácího produktu činil meziročně 0,7 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím ale klesl o 0,9 procenta.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek ve středu uvedl, že na základě čerstvých informací revidoval pro letošní rok pokles ekonomiky, a to až na 3,5 procenta. Ve světě podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory výrazně zpomaluje růst klíčových ekonomik a mnohé jsou již v recesi. Za celý rok 2009 podle něj poklesne tuzemská ekonomika o 1,4 až 1,8 procenta.

I když podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské se česká ekonomika nebude propadat tak rychle jako německá, neustále se zhoršující hospodářské vyhlídky Německa a dalších velkých ekonomik stáhnou ČR s sebou do recese. Horská odhadla, že tuzemská ekonomika letos pravděpodobně poklesne o více než dvě procenta.

Ekonomika přitom již podle analytika společnosti Fio Josefa Novotného v recesi je, což potvrdí pokles HDP za první čtvrtletí letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK