Zájem o stavební spoření v prvních dvou měsících roku klesl

15.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Zájem o stavební spoření v prvních dvou měsících roku kvůli pokračující krizi klesl. Stavební spořitelny od ledna do února půjčily meziročně o 27 procent méně peněz, téměř 7,8 miliardy korun. Zároveň si méně Čechů sjednalo i smlouvu o stavebním spoření, vyplývá z údajů tuzemských stavebních spořitelen. Loni v prvních dvou měsících roku spořitelny půjčily přes 10,6 miliardy korun.

Propad postihl všechny stavební spořitelny, největší, téměř o polovinu, zaznamenala Stavební spořitelna České spořitelny. V meziročním srovnání rovněž všem finančním ústavům klesl počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek na 145.000. Loni za stejné období Češi přitom uzavřeli přes 175.500 smluv.

Za celý loňský rok stavební spořitelny půjčily na bydlení téměř 75 miliard korun, což bylo v meziročním srovnání o 1,5 procenta více. Celkový počet nově uzavřených smluv včetně nevýšení cílových částek se pak loni zvýšil na více než jeden milion.

Češi si vždy pořizovali stavební spoření jako výhodný způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zároveň ale v posledních letech tento produkt začali využívat mnohem více k investicím do svého bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK