Japonské akcie skončily nejvýše za měsíc

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. března (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem na nejvyšší hodnotu za poslední měsíc. Trhy podpořily hlavně bankovní společnosti, v čele s Mitsubishi UFJ Financial Group, kterým pomohlo zmírnění obav o zdraví jejich amerických kolegů. Hlavní index Nikkei stoupl o 134,87 bodu, tedy 1,8 procenta, na 7704,15 bodu, což je nejvyšší závěr od 16. února. Od počátku letošního roku index ztrácí 13 procent.

Banky získaly částečnou podporu také ze zprávy listu Nikkei, podle které Bank of Japan uvažuje o nákupu podřadného dluhu vydaného bankami. Cílem této pomoci má být posílení kapitálu bank. Podle analytiků však byly hlavním pohonem růstu bank zprávy z USA, kde se zmírnily obavy o znárodnění Citigroup a Bank of America. Poslední statistika navíc ukázala, že maloobchodní tržby si vedly lépe, než se čekalo.

Dařilo se také společnosti Pioneer, která posílila o téměř 13 procent. K růstu přispěla zpráva z médií, že Pioneer jedná s Mitsubishi Electric a dalšími firmami o možném spojení v oblasti autonavigací a dalšího automobilového vybavení.

Dolar v Asii posiloval. Trhy se nyní budou soustředit na zasedání měnových výborů centrálních bank USA (Fed) a Japonska, protože zasedání ministrů financí skupiny největších ekonomik světa G20 neposkytlo měnám příliš pobídek. Ministři financí G20 slíbili peníze na pomoc rozvojovým ekonomikám a uvedli, že využijí celou svoji fiskální i monetární sílu k boji proti globálnímu ekonomickému poklesu. Podle obchodníků dnešní růst dolaru způsobila hlavně poptávka od japonských dovozců.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2892 USD. Vůči jenu dolar posílil o 0,2 procenta na 98,20 JPY. Euro k jenu kleslo o 0,1 procenta na 126,60 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK