ČSÚ: Vývozní ceny se v lednu zvýšily, dovozní ceny se nezměnily

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Vývozní ceny se v lednu meziročně zvýšily o 3,3 procenta po prosincovém růstu o 1,2 procenta. Dovozní ceny se po sedmnácti měsících vymanily ze záporných hodnot a stagnovaly; prosincový pokles činil 2,2 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

U vývozu mělo v lednu největší vliv zvýšení cen polotovarů, průmyslového spotřebního zboží a ceny strojů a dopravních prostředků. Meziročně největší pokles zaznamenaly ceny ostatních surovin, které klesly o 17,5 procenta a ceny potravin s poklesem o 11,7 procenta.

Dovozní ceny nejvíce ovlivnil růst cen strojů a dopravních prostředků. Z významnějších skupin nejvíce meziročně vzrostly ceny ostatních surovin, o 17,5 procenta, a ceny průmyslového spotřebního zboží o 5,5 procenta. Naproti tomu klesly ceny minerálních paliv o 16,8 procenta a ceny chemikálií o tři procenta.

Meziroční směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu k růstu cen dovozu, dosáhly v lednu 103,3 procenta, když v prosinci to bylo 103,5 procenta. Vyšší hodnoty zaznamenaly minerální paliva a polotovary. Naopak v negativních hodnotách setrvávaly ostatní suroviny a potraviny.

Ve srovnání s loňským prosincem vzrostly vývozní ceny o 2,3 procenta, a to zejména vlivem oslabení kurzu koruny vůči euru a dolaru. Nejvíce rostly ceny strojů a dopravních prostředků, a to o 2,9 procenta. Ceny polotovarů se zvýšily o 2,1 procenta. Naopak nejvýznamněji klesly ceny chemikálií, a to o 2,9 procenta.

Dovozní ceny se v lednu meziměsíčně zvýšily o 1,6 procenta. Růst cen dovozu nejvíce ovlivnilo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 2,7 procenta. Rostly také ceny průmyslového spotřebního zboží, a to o 2,6 procenta. Pokles naopak zaznamenaly ceny chemikálií o půl procenta a ostatní suroviny o 0,3 procenta.

Směnné relace v lednu činily ve srovnání s prosincem 100,7 procenta, když v prosinci to bylo 102,3 procenta. Nejvyšší pozitivní hodnoty zaznamenala minerální paliva a ostatní suroviny. Nejnižší hodnoty ve významnějších skupinách vykázaly potraviny a chemikálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK