Ceny průmyslových výrobců v únoru klesly o 0,6 procenta

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v únoru klesly o 0,6 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. V meziměsíčním srovnání ceny vzrostly o 0,3 procenta. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro spotřebitele.

Nejvýrazněji meziročně klesly ceny koksu a rafinérských ropných výrobků, a to o 31,8 procenta.

Ceny zemědělských výrobců se meziročně snížily o 28,1 procenta a proti lednu byly nižší o 1,1 procenta. Ceny stavebních prací byly meziročně vyšší o 2,8 procenta a proti lednu o 0,2 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly meziročně vyšší o 1,7 procenta a meziměsíčně se zvýšily o 0,4 procenta.

Ceny v průmyslu vzrostly v únoru proti lednu více u ropy a dopravních prostředků, když svůj efekt pravděpodobně sehrálo i oslabování koruny, komentoval data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Cenový pokles v případě nerostných surovin, kovů a potravin byl naopak mírně rychlejší. "Inflace se tak při pohledu na ceny v průmyslu zdá být spíše vzdáleným problémem. Pro celý rok 2009 počítáme s poklesem cen v průmyslu v průměru o 1,5 procenta," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK