Koruna dopoledne mírně posílila na 26,51 Kč/EUR a 20,43 Kč/USD

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Česká měna v úvodu dnešního obchodování pokračuje v posilování z minulého týdne. Krátce po 10:00 k euru mírně zpevnila na 26,51 Kč/EUR. Vůči dolaru posílila koruna ve srovnání s pátečním závěrem o 20 haléřů na 20,43 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna se podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka přes negativní vývoj během pátku nevzdává silných úrovní. "Výrobní ceny v českém průmyslu v únoru meziročně klesly o 0,6 procenta, tedy méně, než se čekalo. Teoreticky pozitivní zpráva, na kterou však koruna příliš nereaguje," míní Vlk.

Důležitějším faktorem podle něj zůstává pohyb regionu, který se dál řídí především averzí k riziku na trzích. "Ta zůstává utlumená, když po příznivých komentářích z firemní sféry přišel i šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke s optimističtějším vystoupením než dříve. Při zlepšení situace na finančním trhu by podle něj recese pravděpodobně mohla skončit ještě letos," doplnil Vlk.

Nižší averze k riziku je v posledních týdnech podle Vlka znát i na dolaru. "Dokud převažovala preference bezpečných investic, dolar byl na koni. Posledních pár týdnů se však situace obrací a nedávné nákupní vlny na akciích doprovází oslabování americké měny," dodal Vlk.

Americký dolar se k euru krátce po 10:00 obchodoval na 1,2974 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK