Analytici: Ztráta firmy Orco byla loni větší než 2,65 miliardy eur

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Analytici oslovení ČTK odhadují, že realitní společnost Orco Property Group bude mít za rok 2008 ztrátu přesahující 100 milionů eur, tedy kolem 2,65 miliardy korun. Hospodářské výsledky za rok 2008 by měla firma oznámit v úterý. V roce 2007 firma dosáhla čistého zisku 87,5 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 2,2 miliardy korun).

Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus odhaduje ztrátu Orka na 100,5 milionu eur. Patrick Vyroubal očekává dokonce propad až na úroveň 115,4 milionu eur.

Orco již v únoru oznámilo, že za rok 2008 očekává tržby přibližně na stejné úrovni jako předloni, tedy kolem 299,3 milionu eur. Podíl čisté hodnoty spravovaného majetku na jednu akcii Orka podle analytiků loni klesl. Například Vyroubal očekává meziroční pokles o 23 procent na 70,7 eura na akcii.

Orco podle analytiků nebude letos pravděpodobně vyplácet ani dividendu. "Vzhledem k dosažené ztrátě očekáváme, že v letošním roce Orco nevyplatí žádnou dividendu, přestože v minulých letech investory dividendami potěšit dokázalo," uvedl Potměšil.

Pražská burza od dnešního rána pozastavila obchodování s akciemi developera. Důvodem tohoto mimořádného opatření je očekávané zveřejnění důležité informace týkající se firmy. Obchodování s akciemi Orka se zastavilo také na burzách v Paříži, Budapešti a Varšavě.

V pátek potvrdila Prosperita investiční společnost, že se stala největším akcionářem Orka. V současnosti v něm kontroluje podíl kolem pěti procent. Generální ředitel Prosperity Miroslav Kurka uvedl, že jeho společnost bude chtít podíl v Orku dále navyšovat. Usilovat prý bude také o získání křesel v některém z orgánů Orka.

Orco v současnosti prochází restrukturalizací. Propustilo zhruba 220 zaměstnanců, uzavřelo některé kanceláře. Změny nastaly také ve vedení, které opustili dva klíčoví manažeři. Drobní akcionáři firmy založili sdružení s cílem ochránit své investice.

Největším plánovaným projektem firmy je bytový a kancelářský projekt v pražských Bubnech, do kterého chce postupně investovat přes 70 miliard korun. V současnosti společnost vlastní velké soubory nemovitostí také například v Berlíně a Moskvě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK