Liberecký dopravní podnik jezdí do Prahy, konkurence zlevnila

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 16. března (ČTK) - Liberecký dopravní podnik vyjel dnes ráno poprvé na linku z Liberce do Prahy. První autobusy, vyjíždějící z terminálu městské dopravy, byly obsazené zhruba z poloviny. Vedle další možnosti cestování přinesl nový dopravce na vytížené trase cestujícím ještě jednu výhodu - zlevnění. Běžná cesta s dopravním podnikem stojí 70 korun, zlevnila ale i konkurenční Student Agency. Ještě v únoru stála cesta žlutým autobusem do hlavního města 95 korun, nyní je o desetikorunu levnější.

Z Liberce do Prahy jezdily do dneška jen autobusy Student Agency, ještě před třemi lety spojení nabízeli další tři dopravci. Firmy Hotliner a Hoffmann ale skončily v roce 2006 a o rok později i ČSAD Liberec, protože nedokázaly konkurovat nízkým cenám Student Agency.

Dopravní podnik bude vypravovat 12 spojů denně, autobusy odjíždějí přímo z terminálu městské dopravy, nikoli z autobusového nádraží jako Student Agency. "Se zájmem cestujících jsme spokojeni, lidé zatím víc kupují jízdenky v autobuse než v předprodeji, ale to jsme očekávali," řekla dnes ČTK mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. Linka teď bude čtvrt roku ve zkušebním provozu, poté ji podnik vyhodnotí a na základě připomínek upraví.

V autobusech Student Agency dnes žádný výrazný odliv cestujících nezaznamenali. "V pondělí jsou ale naše autobusy vždy plně obsazené," řekl ČTK jednatel společnosti Radim Jančura. Firma vypravuje denně 23 spojů, zda se nový dopravce projeví v odlivu cestujících, ukážou podle něj až příští dny a týdny. Přesto je už nyní firma rozhodnuta omezit od 1. dubna počet autobusů. "Zrušíme posilové spoje, což počet autobusů sníží zhruba o čtvrtinu," řekl Jančura. Podle něj to umožní zlevnit jízdné o dalších deset korun.

Nová linka do Prahy je pilotním projektem společnosti GTS Travel, která v oblasti regionální dopravy spolupracuje s Dopravním podnikem města Liberce (DPML). GTS Travel, která nabízí nízkonákladové cestování a jazykové a pracovní pobyty, zajišťuje pro novou linku prodej jízdenek na svých pobočkách i její propagaci na firemních internetových stránkách. "V dohledné době plánujeme otevření prodejního místa přímo na terminálu Černý Most v Praze," řekl dnes ČTK její mluvčí Tomáš Fomenko. Podobná regionální linka by podle něj neměla být jediná. "Na základě zkušeností s touto linkou chceme oslovit i dopravce v dalších regionech," dodal.

DPML je největší společností ve vlastnictví města, jež drží 100 procent akcií a letos na městskou dopravu přispěje 218 miliony korun. Nyní se ale jedná o vstupu sousedního Jablonce nad Nisou, který by do společnosti vložil pozemky pod tramvajovou tratí. Podnik se 400 zaměstnanci dosahuje ročně obratu kolem 380 milionů korun. Městskou dopravu zajišťuje firma 118 autobusy a 67 tramvajemi a ročně přepraví kolem 30 milionů cestujících. Dvě třetiny lidí využívají předplatné. Linka do Prahy bude komerční, podnik proto bude muset případné ztráty pokrýt z vlastních prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK