CCS: Benzin v minulém týdnu zdražil, nafta zlevnila na 24,79 kč/l

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu vyvíjely odlišně. Zatímco litr benzinu Natural 95 se v neděli prodával v průměru za 25,31 koruny, tedy o osm haléřů dráž než před týdnem, průměrná cena nafty klesla o osm haléřů na 24,79 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS.

Za benzin zaplatili nejvíce motoristé shodně u čerpacích stanic v Jihomoravském kraji a v Praze, kde litr vyšel v průměru na 25,71 koruny. Nejlevnější Natural byl v Královéhradeckém kraji, kde litr stál 24,99 koruny.

Nafta byla nejdražší ve Zlínském kraji, kde litr stál 25,08 koruny za litr. Nejnižší ceny i v uplynulém týdnu držely pumpy v Karlovarském kraji, kde byl litr k mání za 24,52 koruny.

V uplynulém týdnu dále klesala cena zkapalněného plynu LPG a snížila se o osm haléřů na 13,21 koruny za litr. Stlačený zemní plyn CNG stagnoval na 15,98 koruny za metr krychlový. Jeden metr krychlový odpovídá jednomu litru benzinu.

Ceny ropy počátkem minulého týdne vzrostly k hranici 50 dolarů za barel, v průběhu týdne se kvůli obavám z dalšího poklesu globální poptávky snížily. Ke konci týdne se tak cena ropy dostala pod 46 dolarů za barel.

V neděli se konalo zasedání ropného kartelu OPEC, který se již od září dohodl na snížení těžby o celkem 4,2 milionu barelů denně. Spekulovalo se, že rozhodne o dalším omezení těžby. Jeho zástupci se ale dohodli, že zatím ponechají objem denní těžby beze změn, zpřísní ale dodržování limitů, které si stanovili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK