ČSA podepsaly dohodu o pronájmu dvou letadel za stovky milionů Kč

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - České aerolinie podepsaly s libyjskou společností Nayzak Air Transport smlouvu na pronájem dvou letadel Boeing 737-400 včetně posádky. ČSA tak reagují na současnou situaci na evropském trhu, kde klesá poptávka v důsledku ekonomické recese. Pronájmem letounů na více než rok získá ČSA výnosy v hodnotě několika stovek milionů korun. ČTK o tom informovala mluvčí aerolinek Daniela Hupáková.

Letadla pro 168 cestujících budou operovat z letiště Tripolis v Libyi od tohoto týdne. "Smlouvu o pronájmu dvou letounů České aerolinie uzavřely se společností Nayzak do května příštího roku. České aerolinie v té době poskytnou letecké společnosti Nayzak dva letouny i s posádkou složenou ze dvou pilotů a vedoucího palubních průvodčích, a to včetně pojištění a zajištění technické údržby," uvedla Hupáková.

Dodala, že letadla ČSA budou v souvislosti s pronájmem upravena do barev Nayzak Air Transport. "Pronájem letadel je podmíněn schválením místního úřadu pro civilní letectví," dodala Hupáková.

Stroje Českých aerolinií budou nasazovány na vnitrostátní lety a spoje směřující do Egypta. Společnost Nayzak Air Transport vznikla jako soukromá letecká společnost v roce 2005. Sídlí v Libyi a zajišťuje vnitrostátní lety a mezinárodní linky do Evropy, Afriky a na Blízký Východ.

Flotilu Českých aerolinií tvoří v současné době podle údajů internetového serveru ČSA 51 letadel od tří výrobců - Airbus, Boeing a ATR. Na střední a dálkové lety používá společnost 19 letadel vyrobených evropským koncernem Airbus, na středních tratích létá 20 letadel amerického výrobce Boeing. Jde o deset letadel značky Boeing 737-400 a deset letadel Boeing 737-500. Na kratší vzdálenosti cestující přepravují turbovrtulová letadla ATR, kterých je 12.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK