Vláda schválila 30 milionů korun sklářům

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Stát věnuje sklářům, kteří kvůli krizi už několik měsíců nedostávají výplaty, nevratnou dotaci 30 milionů korun. Po dnešním jednání vlády to oznámil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), který spolu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL) kabinetu návrh pomoci předkládal. Mezi potřebné zaměstnance peníze rozdělí sklářské odbory.

V budoucnosti by lidem v podobné situaci měla pomáhat připravovaná novela zákona o ochraně zaměstnanců před insolvencí. Po vyhlášení insolvence by měli dostat tři mzdy. Novelu zákona již schválila vláda, Nečas doufá, že nová úprava projde sněmovnou v březnu nebo dubnu.

Předseda odborového svazu výrobců skla a porcelánu Vladimír Kubinec přidělení dotace již dříve uvítal. "Lidé dostanou mimořádnou výpomoc a snad také část ušlých mezd, až se podaří schválit novelu zákona," dodal Kubinec.

Odboráři podle Kubince intenzivně pracují na klíči, podle něhož budou peníze rozdělovat. "Nebude to jednoduché, jde o zhruba 5000 lidí, a my chceme být spravedliví," poznamenal již dříve. Peníze podle něj dostanou všichni, kdo o pomoc projeví zájem, bez ohledu na to, zda jsou v odborech, či nikoli. "Musíme vzít v úvahu také délku období, kdy zůstali bez peněz, případně, zda nedostali jinou pomoc," dodal odborový předák. Věří, že peníze bude možné rozdělit během několika týdnů.

Majetkově spjaté skupiny BCT a Porcela Plus byly ještě loni největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly 7000 lidí. Od loňského listopadu je ale skupina v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Vyrábí už jen Sklárny Kavalier v Sázavě a Karlovarský porcelán. O práci postupně přišlo na 5000 lidí, řada z nich zůstala měsíce zcela bez peněz.

Novela, která nyní míří do sněmovny, umožní zpětně vyplatit mzdy i zaměstnancům BCT a Porcely Plus. Údajně by tak stát mohl podle předběžných odhadů vyplatit na mzdových náhradách sklářům dalších 90 milionů až 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK