Na severu Moravy může do června ztratit práci až 18.000 lidí

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 16. března (ČTK) - Vlivem hospodářské krize by mohlo do konce června v Moravskoslezském kraji přijít o práci dalších 18.000 lidí. Odhadují to zástupci tamních úřadů práce. Do konce června by podle nich mohla míra nezaměstnanosti v regionu vzrůst z únorových 10,5 procenta až na 13,1 procenta. V kraji by tak mohlo být až 87.000 evidovaných nezaměstnaných, vyplynulo z vyjádření odborníků na dnešní tiskové konferenci.

Situaci podle šéfů úřadů může částečně zmírnit uplatňování nezaměstnaných lidí při veřejně prospěšných pracích.

"Vývoj moc příznivý nebude. Mnoho zaměstnavatelů se potýká s vážnými odbytovými problémy. Jde o to, jak dlouho tu situaci budou moci ustát," uvedla vedoucí oddělení analýz a prognóz ostravského úřadu práce Vladana Piskořová.

V případě, že přírůstek uchazečů o zaměstnání bude pokračovat stejnou intenzitou jako od listopadu 2008, mohly by podle ní úřady práce na konci června evidovat kolem 85.000 lidí. Jestli se tempo nezaměstnanosti přibrzdí a rozjedou se i veřejně prospěšné práce, bude míra nezaměstnanosti do 12,5 procenta. Pokud ale budou propouštěni i kvalitní zaměstnanci, o které zatím zaměstnavatelé nechtějí přijít, míra nezaměstnanosti se zvýší až na 13,1 procenta, uvedla Piskořová.

Výrazně nejhorší situace v kraji panuje na Bruntálsku. "K včerejšku (neděli) jsme měli 5485 nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti dosáhla 14,5 procenta. Přeskočili jsme tak Jeseník a jsme v Česku na druhém místě za Mostem," uvedl ředitel bruntálského úřadu práce Milan Horna. Za 14 dnů přibylo 1450 nezaměstnaných, v evidenci je také o 200 živnostníků navíc proti minulým rokům. "Situace je velmi nepříznivá, velice rychle se přehoupneme přes 15 procent a čekáme 8000 nezaměstnaných," dodal Horna.

I na Novojičínsku roste nezaměstnanost velkým tempem a za poslední dva měsíce ze zvýšila ze šesti procent na 9,6 procenta. "Krátkodobě se určitě přehoupneme přes 11 procent a v polovině roku by mohla nezaměstnanost oscilovat kolem deseti procent," uvedl ředitel novojičínského úřadu práce Zdislav Zima.

Pracovních míst podle přestavitelů moravskoslezských úřadů práce ubývá po stovkách. Do evidence se více hlásí muži než ženy. Řada firem v celém kraji nechává část svých zaměstnanců s náhradou mzdy doma, dobíhají také hromadná propouštění oznámená na přelomu roku.

Na Novojičínsku se například kopřivnická automobilka Tatra zbavila 580 lidí. Na Opavsku ale mají i dobré zprávy. Firma KSR Industrial, která se dvěma stovkami zaměstnanců dělá brzdové soustavy pro největší automobilky, rozšiřuje výrobu a ohlásila vytvoření 50 nových pracovních míst, uvedla ředitelka opavského úřadu práce Jarmila Mateřanková, podle níž není vývoj na Opavsku tak dramatický jako v jiných okresech.

Relativně nejlépe je na tom Frýdecko-Místecko, kde se proti lednu zvýšila míra nezaměstnanosti o procentní bod na 7,95 procenta. Ke konci června by se měla udržet do devíti procent, uvedl ředitel tamního úřadu práce Libor Černý. Růst bude pokračovat i na Karvinsku, uvedl ředitel tamního úřadu Karel Foldyna. Úřad práce má podle něj nasmlouváno skoro 300 míst na veřejně prospěšné práce, z toho až 70 míst přislíbili odebrat v Havířově, kde je Foldyna zastupitelem za ODS.

Ostrava už v minulých dnech oznámila, že do konce června by se mohla míra nezaměstnanosti v okrese zvýšit z lednových 9,4 procenta až na 11,9 procenta. V evidenci ostravského úřadu práce by mohlo skončit až 21.500 lidí, což je zhruba o 4500 více než v lednu.

Míra nezaměstnanosti v Česku letos zřejmě bude činit osm procent, vyloučit nelze ani její nárůst k desetiprocentní hranici. V pořadu Impulsy Václava Moravce to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Minulý měsíc přinesl republice historicky nejvyšší únorový přírůstek, když míra nezaměstnanosti vzrostla na 7,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK