Věřitelé: Textilka SLEZAN zatím nemusí ukončit výrobu

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdek-Místek 16. března (ČTK) - Frýdecko-místecká textilka SLEZAN, která je od konce února v konkurzu, zatím nemusí ukončit výrobu. Vyplývá to z dnešního jednání věřitelského výboru. Insolvenční správce naopak chce, aby ztrátová textilka zpracovala co nejvíce zásob příze, jíž má ve skladech za asi 400 milionů korun. Výroba by tak mohla pokračovat zhruba tři měsíce.

Věřitelský výbor textilky, která je od loňského prosince v insolvenčním řízení kvůli dluhům, se znovu sejde 7. dubna, kdy by měl rozhodnout o další budoucnosti Slezanu. "Výbor dnes požádal o další informace, aby mohl relevantně rozhodnout o ukončení či zachování provozu Slezanu," řekl ČTK insolvenční správce Jiří Hanák.

Podle něho bude tkalcovna ve Frýdku-Místku zpracovávat na zakázky uskladněnou přízi do konce března. Omezená výroba na sklad by pak mohla pokračovat ještě dva až tři měsíce. Třem desítkám zaměstnanců, kteří už dostali výpovědi do konce března, by se tak mohla výpovědní lhůta prodloužit. Omezená výroba by pokračovala také v šicí dílně, kde pracuje na 45 lidí, upřesnil Hanák.

K 1. únoru ve firmě pracovalo 634 lidí, z toho 388 už dostalo výpověď. Podle Hanáka se zaměstnanci nemusejí obávat, že by nedostali výplaty či odstupné.

Věřitelský výbor dnes také projednával, jakým způsobem se bude textilka prodávat. Zatím se objevili zájemci o části podniku nebo jeho strojní vybavení. Jako celek textilku zatím nikdo koupit nechce. O pronájem frýdlantské část Slezanu, kde je tiskárna textilu, už projevila zájem německá firma.

Úpadek Slezanu vyřešil ostravský krajský soud prohlášením konkurzu 27. února. Reorganizace zadluženého podniku nepřipadala v úvahu. Během ledna klesla výroba ve Slezanu meziročně o 70 procent a firma hospodařila se ztrátou 8,4 milionu korun. Vlivem hospodářské krize přišel Slezan o důležitého německého partnera, který omezil dodávky pro automobilový průmysl.

Slezan je v úpadku od 23. prosince 2008. O vyhlášení insolvenčního řízení požádala soud britská společnost Endemit kvůli 12 let staré nesplacené směnce na 11 milionů korun. Její pohledávku ale insolvenční správce neuznal. Celkem se přihlásilo 238 věřitelů, jejich uznané pohledávky přesáhly 300 milionů korun.

Nyní má firma, jejíž tradice přesahuje 150 let, jen tři základní provozy - úpravnu textilu a tkalcovnu ve Frýdku-Místku a tiskárnu textilu ve Frýdlantě nad Ostravicí. Loni zrušila na Frýdecko-Místecku tkalcovnu v Raškovicích. Podobný osud potkal přádelny v Trutnově, ve Starém Městě na Uherskohradišťsku i v Hanušovicích na Šumpersku. O práci tak loni přišla nejméně tisícovka lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK