Euro.cz: ČEZ shání prostředky na investice, jedná s EIB a EBRD

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Společnost ČEZ shání prostředky na své rozsáhlé investiční projekty v zahraničí. Podle serveru Euro.cz údajně jedná s Evropskou investiční bankou (EIB), Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) a některými komerčními bankovními institucemi o poskytnutí finančních prostředků.

Server to uvedl s odvoláním na rumunský deník Business Standard. Mluvčí ČEZ Eva Nováková mu informaci odmítla potvrdit.

ČEZ prý považuje za možné, že by se finanční instituce staly takzvaným equity partnerem pro jednotlivé projekty. "Je velice brzy říkat, jaké nabídky ČEZ přiláká, ale může to být v řádu několika desítek nebo stovek milionů eur, možná až 500 milionů eur na celkové úrovni, záleží na aktuální ekonomické situaci," cituje Euro nejmenovaný zdroj rumunského deníku.

V Rumunsku soustředí ČEZ velkou část svých zahraničních investic. Staví tam například největší větrný park v Evropě a plánuje vybudovat plynovou elektrárnu. K již dohodnutým projektům patří modernizace elektrárny a stavba nového bloku v Galati.

ČEZ rovněž podepsal předběžnou dohodu šestice zahraničních investorů se státní rumunskou společností Nuclearelectrica k založení společné projektové společnosti pro výstavbu a provoz třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Cernavoda, píše serveru Euro.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK