HK chce v určitých případech delší podporu v nezaměstnanosti

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Hospodářská komora navrhla prodloužení podpory v nezaměstnanosti v mimořádných případech pro hromadně propouštěné zaměstnance. Informoval o tom mluvčí komory Petr Víšek s tím, že návrh zazněl na jednání k řešení hospodářské krize v regionech. Setkání se zúčastnili zástupci podnikatelů, krajských samospráv, obcí a měst, členové NERV a členové Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

Komora navrhuje, aby na základě žádosti ředitele příslušného úřadu práce rozhodl ministr o mimořádném prodloužení doby pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti minimálně o další tři měsíce. Musí jít o zaměstnance, kteří ukončili poslední zaměstnání v důsledku hromadného propouštění.

"V odůvodněných případech by tak rozhodoval o prodloužení podpůrčí doby pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti přímo ministr," dodal prezident hospodářské komory Petr Kužel.

Nyní je podpora vyplácena nejdéle po dobu pěti měsíců (do 50 let věku), osmi měsíců (od 50 do 55 let) a 11 měsíců (nad 55 let).

Komora upozornila, že situace na trhu práce je v souvislosti s krizí a růstem nezaměstnanosti v regionech velmi špatná a zatím se nijak nelepší. "Je zřejmé, že není možné ve větší míře zabránit hromadnému propouštění zaměstnanců u firem, které nemají zakázky, a tím ani prostředky k výplatě mezd. Tato situace je tíživá zvlášť v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti," uvedla komora.

Účastníci setkání se podle hospodářské komory shodli na tom, že podniky nyní nejvíce tíží zastavení financování a to i přes ujištění České národní banky, že se uvěrové linky nezastavily. Proces získávání jak provozních tak investičních úvěrů je navíc velmi složitý a zdlouhavý.

Minulý měsíc přinesl historicky nejvyšší únorový přírůstek počtu nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Ekonomové očekávají, že na konci roku míra nezaměstnanosti překročí osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK