EK navrhla zdvojnásobit fond pro země zasažené krizí

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (zpravodajové ČTK) - Evropská komise na summitu EU navrhla zdvojnásobení fondu na pomoc zemím zasažených krizí. Dosud v něm bylo 25 miliard eur, nově by to mohlo být 50 miliard eur (1,32 bilionu Kč). ČTK to řekl diplomatický zdroj. Nárok na čerpání přitom mají jen členské státy EU, které nejsou členy eurozóny, tedy případně i Česko.

Zatím není jasné, zda návrh podpoří členské státy, ale podle důvěryhodných zdrojů jej již podpořil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Český premiér Mirek Topolánek, který jednání vede, se ještě před začátkem summitu vyslovil proti jakékoliv pomoci, která by směřovala speciálně například pro střední či východní Evropu. Jsou to však především státy tohoto regionu, které mohou peníze z fondu využít, ale EU každou žádost posuzuje stát od státu.

Peníze z unijního fondu pro země zasažené krizí dosud čerpalo Maďarsko a Lotyšsko. Maďaři získali celkem 6,5 miliardy eur a Lotyši 3,1 miliardy eur. Obě země se kvůli globálnímu ekonomickému útlumu ocitly ve vážných potížích a požádaly o pomoc nejen EU, ale i Mezinárodní měnový fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK