Potravináři kvůli krizi od státu získají podporu 1,3 mld. Kč

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Potravináři od státu získají podporu na zmírnění dopadů ekonomické recese ve výši přes 1,3 miliardy korun, opatření už schválila vláda. Pomoc je určena mlékárnám, masokombinátům a zpracovatelům, kteří včas neplatí svým dodavatelům surovin. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) jim pomůže odkupem části pohledávek a zaplatí dodavatelům za mléko, maso nebo řepku. Píšou o tom Hospodářské noviny (HN) s tím, že dotování a oddlužování potravinářů má začít fungovat od dubna.

Potravinářská firma, kterou fond do programu zařadí, dostane maximálně 50 milionů korun. Dluhy budou sice potravináři muset fondu do roka a půl splatit, ale zároveň jim PGRLF bude dotovat část úroků půjček, které si vezmou od bank. A také jim na úvěry poskytne státní garanci, píše deník.

"Většinou se snažím do trhu nezasahovat. Ale teď zkrátka potřebují zemědělci i potravináři pomoci s odbytem přebytků," hájí podle HN záměr ministr zemědělství Petr Gandalovič. Od samotných firem, pro které je pomoc určena, se ozývají rozporné reakce. Nejsou si jisty, zda pomoc bude rozdělována spravedlivě. Podle deníku není dosud jasné, zda na dotace dosáhnou opravdu všichni. Rozhodovat bude PGRLF a v minulosti nebyla tato instituce průhledná, píše deník.

"Tím, že stát bude za dodávky sám platit, jen přiměje zemědělce k větší produkci a krizi s odbytem prohloubí," upozornil podle HN jednatel mlékáren TPK Hodonín Oldřich Obermaier. Hodonínská mlékárna pomoc od státu nechce. Stejně jako další mlékárny v Přibyslavi a Sedlčanech, které vedle Hodonína v Česku vlastní francouzský sýrařský koncern Bongrain. "Jsme zvyklí spoléhat sami na sebe. Ani dnes nejsme v situaci, že bychom pomoc potřebovali," řekl deníku Obermaier.

Zcela opačně je na tom největší tuzemská mlékárenská firma Madeta. "Už se programu nemůžu dočkat," uvedl pro HN šéf Madety Milan Teplý. Připustil také, že se za program pomoci potravinářům u ministerstva přimlouval. Program se zamlouvá také prezidentovi Potravinářské komory Miroslavu Tomanovi. "Přes dvě třetiny zpracovatelů se ocitly v platební neschopnosti, protože jim pozdě platí obchodní řetězce," řekl podle deníku Toman.

Toman ale na druhou stranu potvrzuje, že potravinářské firmy existenčně ohroženy nejsou. "Potravinářské společnosti dnes nemají tak obrovské dluhy, aby to vedlo k jejich zániku. Samozřejmě by k tomu mohlo dojít v extrémní situaci," dodal podle HN šéf potravinářů.

Šéf Madety Teplý ovšem nebyl podle deníku zdaleka jediný a první, kdo u Gandaloviče za pomoc pro potravináře lobboval. Už před několika týdny se na ministerstvu zemědělství, za Gandalovičovy osobní účasti, setkali zástupci výrobce olejnin a biopaliv STZ (dříve Setuza) se svými věřiteli. Kusé informace, které z této schůzky "jen pro zvané" pronikly na veřejnost, hovořily o záměru státu pomoci zadlužené firmě STZ odkupem pohledávek, jež u ní mají dodavatelé řepky olejné. Podle HN se údajně jednalo o stamiliony korun.

Gandalovič se přitom žádné další podobné schůzky nezúčastnil. "Na jednání se zástupci Setuzy nebylo nic tajného. Je pravda, že jednání na stejné téma s jinou firmou jsem zatím neměl. Ale přišel bych samozřejmě i na ně, kdyby mě někdo požádal. A program přece není ušit jen pro Setuzu," řekl deníku ministr.

"Schůzka ministra Gandaloviče se zástupci STZ byla skutečně velmi nestandardním postupem. Bylo by velmi nešťastné, kdyby fond pomáhal jen některým podnikům. Pomoc by měla v každém případě probíhat plošně," uvedl k tomu pro HN prezident komory Toman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK