Průmyslová výroba v eurozóně v lednu rekordně klesla

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. března (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně se v lednu meziročně snížila o 17,3 procenta, což byl nejhlubší propad od roku 1990, kdy se tento údaj sleduje. Ve všech 27 zemích Evropské unie byla výroba nižší o 16,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Pokles výroby způsobuje ekonomická krize, která donutila průmyslové firmy uzavřít továrny, omezit pracovní dobu a odložit investice.

Proti předchozímu měsíci se výroba v eurozóně snížila o 3,5 procenta. Zaznamenala tak pokles již pátý měsíc za sebou. V celé EU se výroba proti předchozímu měsíci snížila o 2,9 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

"Evropský průmysl nyní vyrábí asi tolik, jako na začátku roku 2000. Pryč jsou tak veškeré nárůsty výroby z posledních devíti let. Propad je neuvěřitelně prudký a těžko hledat v historii podobnou dramatickou zkušenost," komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek. V EU podle něj s výjimkou Rakouska není země, která by pádem průmyslu nebyla tvrdě zasažena. "České výsledky budou až v pondělí, avšak už nyní je zřejmé, že se dočkáme dalšího dvouciferného propadu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK