Svoboda: Žádosti o peníze z EU už představují 450 mld. Kč

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Ke konci letošního února se shromáždilo již téměř 16.000 žádostí o peníze z fondů EU v programovému období let 2007 až 2013. Jejich celkový objem je zhruba 450 miliard korun. Poslance o tom dnes informoval ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Správci operačních programů již schválili asi 4500 žádostí v celkovém objemu 210 miliard korun. To je víc než 90 procent peněz, které mělo Česko vyměřeny na léta 2007 a 2008. V celém nynějším programovém období je pro Českou republiku v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, tedy podle současného kurzu kolem 716 miliard korun.

Svoboda také ujistil, že zájmem ministerstva je urychlit a zjednodušit čerpání peněz. Proto chce také předložit novelu zákona o veřejných zakázkách, která má zjednodušit i zrychlit jejich zadávání.

Zákon má například zkrátit lhůty a umožnit, aby soutěžitelé mohli předkládat dokumenty v kopiích, a nikoli v originálech. Vyhlašovatelé soutěží budou moci žádat doplnění údajů v průběhu zadávacího řízení. Novinkou bude také zavedení černé listiny pro ty firmy, které poskytnou nepravdivé a klamavé údaje.

Ministr Svoboda poslance současně informoval o situaci kolem monitorovacího systému pro správu žádostí o peníze z fondů EU. Současný systém MMR v roce 2001 pořídilo v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek. Úřadu to uzavřelo cestu k financování systému z evropských dotací.

Svoboda řekl, že ministerstvo se nejprve dohodne se současnými poskytovateli služeb, kteří systém provozují. Dohodu uzavře na dobu, než se podaří dokončit případnou novou soutěž na centrální část systému. Smlouvu na jeho provozování chce uzavřít během dvou až tří týdnů. Soutěž na celý systém včetně ostatních součástí vyhlašovat nechce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK