Středoevropské centrální banky se dohodly na monitoringu ekonomik

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 20. března (ČTK) - Šéfové centrálních bank Maďarska, Polska, České republiky, Rakouska, Slovenska a Slovinska budou spolupracovat při monitorování svých ekonomik a finančních systémů v době světové finanční krize. Uvedla to dnes maďarská centrální banka (NBH) po pracovním setkání guvernérů bank v Budapešti.

Účastníci schůzky podle NBH jednali rovněž o dopadu finanční krize na středoevropské ekonomiky a o protikrizových opatřeních jednotlivých zemí.

"Guvernéři regionálních centrálních bank diskutovali o záležitostech společného zájmu. Dohodli se mimo jiné na pokračování hloubkového monitoringu svých finančních systémů a na rozšíření spolupráce při dalším posilování dohledu nad regionem," uvedla NBH.

Centrální banky minulý měsíc přistoupily ke koordinované slovní podpoře klesajících středoevropských měn. Tato intervence sice pomohla zastavit pokles měn v regionu, podle analytiků jsou však nyní zapotřebí skutečná politická opatření a pomoc ze strany Evropské unie či Mezinárodního měnového fondu.

"Jedním z nejúčinnějších nástrojů by byl balík finančních prostředků od MMF, EU či jiných organizací," uvedla analytička Barbara Nestorová ze společnosti Commerzbank. "Koordinovaná politika centrálních bank by byla pravděpodobně neúčinná," dodala.

Česká republika a Polsko zatím odolávají krizi lépe než Maďarsko a Rumunsko, které již byly nuceny požádat MMF o pomoc. Podle analytiků však měny všech těchto zemí pravděpodobně zůstanou pod tlakem, dokud je budou finanční trhy brát jako jeden celek, napsala agentura Reuters. Právě proti "házení zemí regionu do jednoho pytle" opakovaně protestují čeští politici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK