Americké akcie zůstaly během dopoledne bez větších změn

20.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu dopolední části obchodování příliš neměnily. Zatímco banky pokračovaly v poklesu, o technologie byl zájem, takže vzhůru se vydaly kurzy akcií firem jako je IBM nebo Apple. Analytici tvrdí, že v sektoru vyspělých technologií by se mohly objevit další fúze či akvizice.

Krátce po 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 7412 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,2 procenta. Širší index S&P 500 byla ale o 0,3 procenta slabší a nacházel se blízko 782 bodů. Index Nasdaq Composite klesl o 0,1 procenta na 1482 bodů.

Za poklesem finančních titulů bylo hlavně vlažné přijetí snahy centrální banky (Fed) podpořit úvěrové trhy. Akcie JPMorgan Chase & Co si odepsaly více než pět procent, zatímco akcie Bank of America oslabily o více než 11 procent. Více než čtyřprocentní ztrátu měly hlavní indexy bank a finančních společností KBW Bank a S&P Financials.

Technologické tituly stále těží ze zprávy, že společnost IBM chce převzít firmu Sun Microsystems. Firmy sice záměr oficiálně nesdělily, informované zdroje ale tvrdí, že IBM by za Sun Microsystems mohla nabídnout alespoň 6,5 miliardy dolarů.

"Je zde celá řada velkých firem, které mají hodně peněz, a celá řada menších firem, které by ty větší mohly vhodně doplňovat," poznamenal hlavní analytik společnosti NorthStar Investment Management Eric Kuby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK