Počet lékáren v ČR rok od roku roste

22.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Síť lékáren se rok od roku rozvíjí. Loni v Česku přibylo více než 60 lékáren, lidé jich měli k dispozici 2445. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Česká lékárnická komora (ČLK). Česko si vede dobře i v mezinárodním srovnání. Na jednu lékárnu připadá v Česku asi 4250 obyvatel, což je podobný počet jako například v Německu, Polsku nebo Portugalsku. Nejhustější síť je ve Velké Británii, nejřidší naopak v Dánsku.

Síť lékáren je ale v Česku nerovnoměrná. Větší hustota je ve městech, na venkově je dostupnost horší. Téměř 100 procent lékáren je nestátních. Podle prezidenta ČLK Stanislava Havlíčka budou nové lékárny vznikat hlavně v hypermarketech.

"Ve venkovských oblastech a okrajových částech měst se naopak zvýší počet uzavřených lékáren nebo dojde k omezování jejich provozu," dodal. Podle Havlíčka vzroste počet lékáren provozovaných řetězci, které dnes kontrolují zhruba desetinu trhu.

Letošní vývoj na trhu lékáren zřejmě ovlivní i zrušení poplatku za recept v krajských lékárnách. Podle ČLK v krajích, kde vládne sociální demokracie, klesly příjmy ostatních lékáren o 30 až 70 procent. Důsledkem propadu je pak omezování provozní doby a propouštění zaměstnanců a v některých případech i ukončení provozu.

Jednou z cest jak podpořit nezávislé lékárny může být například větší rozšíření výrobků privátních značek. "Registrujeme zvýšenou aktivitu v této oblasti, ale její dopad do českého prostředí se teprve ukáže," dodal Havlíček. Výrobky privátní značky mohou lidé znát například z některých sítí drogerií a supermarketů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK