Jahn v E15: Šrotovné vydrží zvyšovat poptávku do konce 3.čtvrtletí

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Příznivý vliv šrotovného, díky němuž mladoboleslavská Škoda Auto zrušila omezení výroby a vrátila se k pětidennímu výrobnímu týdnu, vydrží zvyšovat poptávku po nových vozech jen do konce třetího čtvrtletí. Dnešnímu vydání deníku E15 to řekl šéf Sdružení automobilového průmyslu, generální ředitel Volkswagen Group v Rusku a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Martin Jahn. Šrotovné zatím zavedlo devět evropských zemí, v Česku zavedeno není.

"Bude záležet na tom, jestli německá vláda bude šrotovné prodlužovat a jaké další státy se připojí. Já si myslím, že pokud nedojde k žádným výrazným změnám, vydrží tento efekt tak do třetího kvartálu. Ke konci roku už bude poptávka patrně polevovat," řekl Jahn.

Šrotovné zavedlo Německo, Francie, Kypr, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko a Slovensko. Od 1. dubna budou moci o příspěvek na nový vůz zažádat i vlastníci starých aut v Rakousku a počet těchto zemí se tak rozšíří na deset.

Ekologický příspěvek na nákup nového auta se v jednotlivých zemích pohybuje od 675 do 5000 eur (zhruba od 18.000 do 135.000 korun). Ve Španělsku ho nahrazuje bezúročná půjčka do 10.000 tisíc eur.

Tuzemské automobilky těží především ze šrotovného v Německu. S využitím státní dotace si tamní motoristé koupili 49.000 škodovek. Největší zájem je o Škodu Fabii. Podle německého svazu automobilového průmyslu už bylo podepsáno 420.000 tisíc kupních smluv se žádostí o šrotovné. Vláda však vyčlenila na ekologický příspěvek na nákup nového auta 1,5 miliardy eur (zhruba 40 miliard Kč), a může tak uspokojit jen omezený počet zhruba - 600.000 kupců. Německá nákupní horečka tak zřejmě už brzy poleví, píše E15.

Podobné je to v dalších zemích. Odborníci se nicméně domnívají, že šrotovné povzbudí Evropany jen letos k nákupu milionu nových vozů. Oproti prognóze bez ekologické podpory se mají prodeje aut zvýšit o sedm procent.

Jahn navrhoval šrotovné zavést v Česku jako jedno z opatření proti krizi, do balíčku protikrizových opatření jej ale vláda neschválila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK