Japonské akcie prudce zpevnily, zájem byl hlavně o banky

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. března (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes prudce zpevnily a největší zájem byl o bankovní tituly. Těm svědčí optimismus ohledně dalších kroků americké vlády, která se snaží sektor podpořit. Příznivá nálada se pak projevuje i na dalších burzách mimo Spojené státy. Na devizových trzích výrazně oslaboval japonský jen.

Index Nikkei 225 si připsal 269,57 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 3,39 procenta na hodnotě 8215,53 bodu. Dostal se tak nejvýše za posledních šest týdnů. Širší index Topix vzrostl o 3,5 procenta na 791,56 bodu.

Vedle bank byl zájem také o akcie exportních firem, kterým svědčí pokles kurzu jenu. Prudce tak zpevnila největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group, stejně jako Mizuho Financial Group, což je druhá největší banka v Japonsku. Z exportérů byl zájem o výrobce elektrotechnických součástí Kyocera nebo výrobce průmyslových robotů Fanuc.

Na devizových trzích prudce klesl kurz japonského jenu, který je vůči euru nejslabší za pět měsíců. O více než jedno procento jen oslabil i proti měnám s vyšším úročením. Kurz jenu reaguje na sílící optimismus investorů z hlediska snahy Američanů vypořádat se s problémy v bankovním sektoru.

Americký ministr financí Timothy Geithner dnes zveřejní podrobnosti plánu na podporu finančního systému. Vláda využije ze záchranného fondu 75 až 100 miliard dolarů a společně se soukromým kapitálem začne odkupovat takzvaná toxická aktiva.

"Pro finanční trhy je to přirozeně dobrá zpráva. Trh potřebuje konkrétní plán a zdá se, že dost velký je i rozsah plánovaného odkupu toxických aktiv," poznamenal náměstek ředitele organizace Shinkin Central Bank Džun Kato.

Euro k jenu zpevnilo o 1,3 procenta na 131,63 JPY. Dolar k jenu vzrostl o 0,4 procenta na 96,35 JPY, je ale pod čtyřměsíčním maximem 99,69 JPY, kde byl začátkem března. Euro k dolaru zpevnilo o 0,7 procenta na 1,3666 USD. V průběhu minulého týdne vystoupilo na dvouměsíční maximum 1,3739 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK