Průmyslová výroba klesla o 23,3 pct, stavební nižší o 11,1 pct

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku letos v lednu meziročně klesla o 23,3 procenta a snížila se tak již čtvrtý měsíc po sobě. Nedařilo se ani stavebnictví, stavební produkce se ve stálých cenách meziročně snížila o 11,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová produkce o 21,5 procenta, když letošní leden měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně.

Za výrazným poklesem průmyslové produkce stojí zejména výroba dopravních prostředků a zařízení, která byla v lednu meziročně nižší o více než třetinu.

Stavební výroba po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o rovných deset procent. Zčásti to ovlivnily méně příznivé klimatické podmínky (průměrná denní teplota byla v lednu 2009 o pět stupňů Celsia nižší ve srovnání s lednem 2008). Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, produkce inženýrského stavitelství se naopak zvýšila.

Průmyslové firmy letos v lednu propouštěly, průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se v lednu 2009 meziročně snížil o 5,8 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu naproti tomu ale letos v lednu meziročně vzrostla o dvě procenta na 23.020 Kč.

Ve stavebnictví se průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně nepatrně zvýšil. ČSÚ uvádí růst o 0,1 procenta a nárůst průměrné měsíční nominální mzdy o 3,7 procenta na 24.152 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK