Podle ruského tisku má Aeroflot šanci v soutěži o ČSA uspět

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 23. března (zpravodaj ČTK) - Ruské aerolinky Aeroflot podají přihlášku do soutěže na českou společnost ČSA. Uvedl to dnes list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký ruské společnosti.

Lhůta na podání nabídek na koupi 91,5procentního podílu státu v ČSA vyprší dnes v poledne. Mluvčí Aeroflotu Irina Dannenbergová ČTK sdělila, že v tuto dobu lze očekávat oficiální vyjádření společnosti.

Podle Kommersantu nemá přihláška Aeroflotu do soutěže obsahovat konkrétní cenovou nabídku. Ta má být zformulována až po posouzení stavu ČSA, na což získají účastníci soutěže právo. Cena za akcie ČSA má být přitom jediným kritériem pro určení nového majitele, který by měl být znám nejpozději do 30. září letošního roku. Vážný konkurent v soutěži, Air France-KLM, je ochoten zaplatit až 200 milionů eur.

"Pokud se cena ukáže příliš vysokou, Aeroflot může opustit soutěž," poznamenal list s připomínkou, že pochyby o účelnosti transakce již má část dozorčí rady Aeroflotu a i ministr dopravy Igor Levitin. Vedení aerolinek má proto na příštím zasedání dozorčí rady, které se má konat 26. března, vysvětlit důvody pro účast v soutěži. Pokud se ministra nepodaří přesvědčit, podle zmíněného zdroje Aeroflot bude muset ze soutěže odstoupit.

Aeroflotu se nepodařilo dohodnout se s českými investory z PPF, Penta a J&T o společné účasti v konkursu, a tak půjde podle listu do soutěže samostatně. Jeho zájmy má zastupovat společnost registrovaná v Česku, protože podle pravidel EU se majitelem aerolinek podílejících se na dohodě o otevřeném nebi nemůže stát firma nesídlící v EU.

Závěrem Kommersant cituje názory expertů, podle nichž by pořízení ČSA bylo pro Aeroflot výhodné a šance ruské firmy, která jako jeden z mála světových přepravců vykázala loni i předloni zisk, jsou vysoké. Soudě podle dynamiky posledních let má i česká společnost silné vedení s propracovanou strategií, loni ČSA na rozdíl od jiných aerolinek vykázaly zisk. Úspěch Aeroflotu však závisí na podmínkách financování transakce, na kterou ruský stát sotva přímo přispěje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK