Testy na Hodonínsku další případ ptačí chřipky neobjevily

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hodonín 23. března (ČTK) - Kontrolní testy drůbeže v Rybářství Hodonín, kde veterináři koncem února objevili virus ptačí chřipky, byly negativní. Veterináři dnes proto po třech týdnech od likvidace asi 700 nakažených hus a dezinfekce celého chovu odhlásili ohnisko nákazy a zrušili kilometrové ochranné pásmo. ČTK to dnes řekl ředitel jihomoravské Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Ptačí chřipku objevili veterináři koncem února při pravidelných kontrolách. Nešlo však o rizikový typ H5N1, ale o nízkopatogenní kmen H7, který pro člověka nepředstavuje žádné riziko. Téměř 700 hus z nakaženého hejna však muselo být na místě utraceno. U dalších dvou hejn hus s 2300 ptáky a 350 divokých kachen testy virus neprokázaly.

"Od skončení dezinfekce chovu jsme provedli celkem tři vyšetření zbývající drůbeže, při kterých jsme z každého hejna otestovali 20 ptáků. U každého jsme odebrali tři vzorky - krev, výtěr tracheální a výtěr kloakální. Všechna vyšetření byla negativní, režim chovu se tak může vrátit do normálního stavu," řekl ČTK Salava.

Kilometrové ochranné pásmo od ohniska nákazy na břehu Písečenského rybníka mezi Hodonínem a Lužicemi se týkalo především omezení pohybu osob a přesunů drůbeže. V blízkém okolí podniku ale podle veterinářů další chovy nejsou, a dopady opatření se tak týkaly především samotného Rybářství Hodonín.

Firma vyčíslila ztrátu na dva až 2,5 milionu korun; započítala do ní utracená zvířata, znehodnocené krmivo a asi 6000 zlikvidovaných vajec. Další zhruba 1,2 milionu korun bude firmu stát nákup nových chovných housat. Zlikvidované hejno by mohlo být obnoveno do roka, škody budeme požadovat nahradit od ministerstva zemědělství, řekl již dříve ČTK spolumajitel firmy Alois Kopečný.

Chov drůbeže má v Hodoníně mnohaletou tradici. Na chovu drůbeže se podílí zhruba polovina ze 30 zaměstnanců, zbývající se starají o chov ryb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK