Češi mohou z peněz EU na boj proti krizi získat 800 milionů korun

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. března (zpravodaj ČTK) - Přibližně 800 milionů korun by mohla získat Česká republika v příštích dvou letech od Evropské unie v rámci balíčku, který Brusel připravil v reakci na hospodářskou krizi. ČTK to dnes řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prostředky jsou určeny na rozšíření internetu na venkov a na takzvané "nové výzvy". Pod ně by podle ministra se mohly zařadit i současné potíže producentů mléka.

Summit EU v pátek odsouhlasil, že Brusel v reakci na lednovou krizi s dodávkami ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a v rámci boje s dopady hospodářské krize uvolní pět miliard eur. Ty by měly z velké většiny zamířit na energetické projekty, avšak menší část - přibližně jedna miliarda eur - by měla být použita pro zemědělství.

"Stovky milionů korun, asi 800 milionů korun," odhadl Gandalovič v rozhovoru pro ČTK sumu peněz, která by mohla z této miliardy zamířit do Česka.

Ceny, které dostávají za mléko jeho producenti, se v posledních měsících výrazně propadly. Snižuje se poptávka na mezinárodních trzích a naopak unijním výrobcům se zvyšuje konkurence v jiných částech světa. Brusel už kvůli této situaci přistoupil k určitým opatřením - třeba k opětovné podpoře vývozu mléka a mléčných výrobků do třetích zemí.

Eurokomisařka Mariann Fischerová-Boelová při nedávné návštěvě Prahy poznamenala, že je připravena k dalším opatření na pomoc tomuto sektoru.

Gandalovič prohlásil, že státy budou po Evropské komisi požadovat, aby vyhodnotila, jak fungují současná opatření, zejména pak vývozní subvence, a aby včas reagovala. Ministr, který zastupuje české předsednictví EU, nicméně také dodal, že po Bruselu není možné chtít, aby oznámil jasná data, že tehdy a tehdy bude dotace zvýšena.

"V tu chvíli by přestali všichni obchodovat a čekali by, až se zase (dotace) zvýší a bude to pro ně výhodnější. To by ten trh zhroutilo ještě víc," řekl Gandalovič před jednáním s resortními kolegy z dalších zemí EU, s nimiž bude dopady krize na zemědělství a problémy mlékařů probírat.

"Miliarda eur do kapitoly zemědělství má jít z části na rozšíření vysokorychlostního internetu, což je předpoklad k rozšíření nebo zlepšení podmínek podnikání na venkově," řekl ještě ministr o odsouhlasené pomoci před jednáním s resortními kolegy z dalších zemí EU, s nimiž budou dopady současné krize na zemědělství probírat.

"Druhá část by měla jít na takzvané nové výzvy, což jsou biodiverzita, vodní hospodářství, obnovitelné zdroje energie, ale právě taky i situace na trhu s mlékem," podotkl v zápětí Gandalovič.

V Česku by tyto prostředky mohly zamířit třeba na takzvanou pohodu zvířat. Farmáři by tak peníze mohli dostávat za to, že dojný skot je chován za podmínek, které poskytují zvířatům lepší pohodu, třeba celodenní přístup k vodě. "To jsou věci, které nejsou úplnou samozřejmostí, ale v řadě případů už je farmáři jsou schopni zajistit," dodal ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK