Skončila lhůta pro podání nabídek na koupi podílu státu v ČSA

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Dnes přesně ve 12:00 skončila lhůta pro podání předběžných nabídek na koupi 91,5procentního podílu státu v Českých aeroliniích. Po splnění výběrových kritérií budou moci zájemci provést hloubkovou kontrolu v ČSA a podat ve druhém kole závazné nabídky. Nový vlastník, který nabídne nejvyšší cenu, by měl být znám nejpozději na podzim. Počet zájemců by mělo ministerstvo financí oznámit dnes odpoledne.

Již v pátek se do tendru přihlásilo konsorcium Unimex a Travel Service a svůj zájem potvrdila skupina Odien, která je spojená s Delta Air Lines. Dnes zopakovala svůj záměr zúčastnit se i Air France-KLM a za jednoho z horkých zájemců se považuje i ruský Aeroflot, který podle tisku rovněž nabídku podal. Hovoří se i o některých dalších asijských členech aliance SkyTeam, do které patří i ČSA.

ČSA mohou podle vládních kriterií koupit pouze bezúhonné firmy, které mají alespoň 51 procent kapitálu ze zemí Evropské unie. Představit by také měly své plány o tom, jak dlouho chtějí udržet ČSA na pozici národního přepravce či uchovat leteckou přepravu osob jako hlavní činnost aerolinií. Nový majitel ČSA by měl být znám nejpozději do 30. září. Cenu odborníci odhadují kolem 4,5 miliardy Kč.

Aerolinie za loňský rok vykázaly podle neauditovaných výsledků zisk před zdaněním 500 milionů korun. To je o 389 milionů korun více než v roce 2007. Letadla dopravce loni přepravila 5,6 milionu cestujících, o 2,4 procenta více než předloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK