Americká vláda pomůže bankám od špatných aktiv až za bilion USD

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. března (ČTK) - Spojené státy vynaloží na odkup špatných aktiv z portfolií bank 75 až 100 miliard dolarů (až 1,96 bilionu Kč). Uvedlo to dnes americké ministerstvo financí. Američané použijí peníze k nastartování nového programu který bankám pomůže od špatných aktiv v objemu až jednoho bilionu dolarů (až 20 bilionů Kč).

Program má tři části a peníze z něj budou postupně uvolňovány přes účty Federálního rezervního systému (Fed), který v USA plní roli centrální banky, a Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC). Pomocí těchto finančních prostředků budou veřejně-soukromá investiční partnerství kupovat špatná aktiva.

Ministerstvo zpočátku zaměstná pět investičních manažerů, později možná i více. Manažeři ale podle agentury Reuters budou muset prokázat, že jsou schopni ze soukromých zdrojů zajistit až 500 milionů dolarů. Ty pak využijí právě na odkupy aktiv.

Zájemci o místa investičních manažerů se ministerstvu mohou hlásit do 10. dubna. Úspěšní uchazeči budou informováni do 1. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK