MF: Nabídky na koupi ČSA podali čtyři zájemci

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - O privatizaci 91,51 procenta akcií Českých aerolinií ve vlastnictví státu se ucházejí čtyři zájemci. Přihlášky do tendru do dnešní uzávěrky podalo konsorcium Unimex a Travel Service a dále firmy Odien AV III, Air France-KLM a Darofan ze skupiny Aeroflot. Oznámilo to ministerstvo financí.

První kolo je kvalifikační. O výběru účastníků, kteří budou moci provést hloubkovou kontrolu společnosti a předložit závaznou nabídku, rozhodne na svém jednání vláda. Ve druhém kole bude jediným výběrovým kriteriem nabídnutá cena. Nový majitel má být znám do konce září.

V prvním kole bude vláda při schvalování zájemců mimo jiné přihlížet k tomu, zda uchazeč nepředstavuje bezpečnostní riziko a zda není přímo nebo nepřímo ovládán státními strukturami států, jejichž zahraniční a vnitřní politika představuje riziko pro bezpečnost ČR a je v rozporu s jejími bezpečnostními zájmy.

ČSA mohou podle vládních kriterií koupit pouze firmy, které mají alespoň 51 procent kapitálu ze zemí Evropské unie. Představit by také měly své plány o tom, jak dlouho chtějí udržet ČSA na pozici národního přepravce či uchovat leteckou přepravu osob jako hlavní činnost aerolinií.

České aerolinie provozují 51 letounů, z toho 19 Airbusů na střední a dálkové lety, 20 Boeingů 737 na střední vzdálenosti a 12 turbovrtulových ATR. Loni měly zisk před zdaněním půl miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK