Loni bylo v ČR odhaleno méně padělků v odhadované ceně 1,8 mld.Kč

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Loni bylo na tuzemském trhu odhaleno méně padělků značkového zboží než v roce 2007. Pracovníci Celní správy a České obchodní inspekce (ČOI) v loňském roce zabavili 1,653 milionu kusů padělaného zboží v odhadované hodnotě originálů 1,82 miliardy korun. Předloni ve skladech celníků a ČOI skončily zhruba dva miliony kusů plagiátů textilu, obuvi, spotřebního zboží a pirátských kopií hudebních a obrazových nosičů v odhadované ceně 2,465 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik Celní správy a ČOI, které má ČTK k dispozici.

"Díky intenzivní kontrolní činnosti se podařilo eliminovat tento prodej (padělků). Pohraniční tržnice prakticky skončily s prodejem nelegálního zboží a mnohde se zavírají," řekl dnes ČTK mluvčí generálního ředitelství cel Jiří Barták. Celníci loni zabavili 1,523 milionu kusů padělků, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda 1,643 miliardy korun. ČOI pak odhalila 130.000 padělků v odhadovaného hodnotě 176 milionů korun.

ČOI loni zabavila hlavně padělky oděvů a textilu, které se na celkovém počtu zajištěných plagiátů podílely 46 procenty. Na druhém místě byly falzifikáty hudebních a filmových nosičů (34 procent). "Nejčastěji byly zajišťovány výrobky porušující práva majitelů ochranných známek Puma (14 procent), Dolce & Gabbana (deset procent), Adidas (9,8 procenta), Diesel (6,8 procenta), Lacoste (6,3 procenta), Nike (5,6 procenta) a Gucci (3,6 procenta)," uvedla ČOI ve své výroční zprávě za rok 2008.

Prodej padělků se v posledních letech soustřeďuje do příhraničních regionů. Například západočeští celníci loni odhalili padělky, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda více než 1,067 miliardy korun.

Rok 2008 považují celníci v boji proti padělkům a napodobeninám za přelomový. Loni totiž poprvé začali státní zástupci při podezření na prodej padělků vystavovat celníkům povolení k prohlídce veškerých prostor na tržnicích. Při kontrolách proto mohli otevřít i uzamčené stánky, sklady, garáže a podobně.

"Díky sérii úspěšných akcí na tržnicích v příhraničí s následným nepřetržitým dohledem se podařilo značně snížit nabídku a prodej nelegálního zboží na místech, kde byl jeho výskyt největší," poznamenala mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Velkou část padělků se plzeňským celníkům podařilo zachytit už při pokusu o dovoz do ČR. Při kontrolách kontejnerů z Číny našli loni celníci padělky nebo zboží, které by mohlo ohrozit zdraví spotřebitelů, v 78 případech.

Na úspěších v boji proti padělkům mají podle celníků podíl také zástupci majitelů autorských práv a ochranných známek. Na tržnicích prováděli sami kontrolní nákupy. Když objevili padělky značkového zboží, upozornili na ně celníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK