Americké akcie díky plánu na očištění bank prudce vzrostly

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. března (ČTK) - Americký akciový trh zahájil dnes výrazným růstem a v závěru první poloviny obchodování jeho hlavní indexy získávaly asi čtyři procenta. Investoři reagovali vstřícně na podrobnosti plánu na očištění bankovního sektoru od toxických hypotečních aktiv, které ochromují úvěrové trhy a oddalují oživení ekonomiky.

Dow Jonesův index před polednem newyorského času (17:00 SEČ) získával 4,1 procenta a byl zhruba na 7576 bodech. Širší index S&P 500 rostl o 3,9 procenta na 799 bodů. Souhrnný index trhu Nasdaq měl proti pátku navíc 3,5 procenta a byl kolem 1508 bodů.

Na plán ministra financí Timothyho Geithnera, který chce doplnit veřejné peníze výraznou účastí soukromého sektoru, reagovaly prudkým růstem zejména akcie bank. Akcie Citigroup vyskočily o 19 procent, Bank of America si připsala 16 procent a přes deset procent získávaly akcie JPMorgan Chase a Wells Fargo.

"Je zde konečně alespoň nějaký plán. Je to známka pohybu, což je povzbudivé," řekl agentuře Reuters Peter Jankovskis z OakBrook Investments v Illioins. "Jenom je otázka, jak efektivní ta politika bude," dodal. První Geithnerův pokus o prezentaci tohoto plánu z první poloviny února skončil fiaskem a trhy na něj reagovaly prudkým poklesem na dvanáctiletá minima.

Další impulz k růstu dnes přišel ze sektoru realit. Akciím stavebního sektoru pomohly údaje o únorovém pětiprocentním vzestupu prodeje starších rodinných domů v USA. Index stavebních firem vzrostl o téměř pět procent.

Výrazně rostly také akcie ropných společností, jimž pomohl asi tříprocentní vzestup cen ropy a zpráva o velké fúzi mezi kanadskou Suncor Energy a Petro-Canada. Akcie koncernu Chevron rostly o téměř pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK