Mléčné kvóty se v EU ani kvůli propadu cen měnit nebudou

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise i české předsednictví EU se staví proti možnosti, že by blok mohl kvůli propadům cen mléka v EU případně měnit dohodnutá pravidla týkající se kvót na produkci mléka. Ukázalo to dnešní jednání ministrů zemědělství zemí EU. Z některých států přitom v souvislosti s propadem výkupních cen podobné úvahy zaznívají.

EU se loni na podzim po složitých debatách dohodla, že kvóty na mléko budou zrušeny v roce 2015. Do té doby se budou každý rok zvyšovat o jedno procento, aby producentům umožnily "měkké přistání".

Ceny, které dostávají za mléko jeho producenti, se v posledních měsících kvůli snižování poptávky a nárůstu konkurence ze zahraničí výrazně propadly. Proti vrcholu, který byl předloni na podzim, klesly zhruba o polovinu. Brusel už kvůli této situaci přistoupil k určitým opatřením - třeba k podpoře vývozu mléčných výrobků do třetích zemí.

Německá ministryně Ilse Aignerová dnes řekla, že Berlín chce vypracování zprávy, která by měla rozhodnutí o kvótách zhodnotit. Německo podle ní loni upozorňovalo, že rozhodnutí o kvótách vyšle špatný signál trhu. "Bohužel naše obavy se ukázaly jako oprávněné," dodala. Podobné hlasy zaznívaly i z dalších zemí. Případné pozastavení růstu kvót by mělo umožnit, že na trhu nebude tolik mléka, což by mělo vést k navýšení ceny.

"Musím zdůraznit, že nejsem připravena jednat o úplném přeorientování mléčné politiky EU, jak někteří z vás navrhují," řekla eurokomisařka před ministry. Novinářům pak řekla, že tato myšlenka je mrtvá. Jde prý jen o politickou debatu, která nicméně vysílá špatný signál zemědělcům. Proti se

"Neexistuje možnost, že bychom teď otevírali health check (reformu zemědělské politiky), to by znamenalo zase destabilizaci celého sektoru na mnoho, mnoho měsíců," řekl k tomu český ministr Petr Gandalovič, který jednání jako zástupce českého předsednictví šéfoval.

S kolegy také kromě situace na trhu s mlékem jednal i o širších dopadech současné vážné hospodářské krize na zemědělství. Ta se projevuje tím, že se snižuje poptávka a farmáři nemají přístup k úvěrům, avšak na stranu druhou jim náklady neklesají. Podle Gandaloviče se ale dá čekat, že v dlouhodobém horizontu poptávka po zemědělských produktech opět poroste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK