Japonské akcie díky vývoji v USA pokračují v silném růstu

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. března (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na silný pondělní růst a hlavní index přidal více než tři procenta. Hlavním impulzem k růstu byly podrobnosti k chystaném odkupu takzvaných toxických aktiv z portfolií amerických bank. Z toho důvodu na devizových trzích klesal kurz japonského jenu, protože investorům se vrací chuť více riskovat.

Index Nikkei 225 zpevnil o 272,77 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 3,32 procenta na 8488,30 bodu. Dostal se tak na nejvyšší závěr od začátku roku. Širší index Topix vzrostl o 2,7 procenta na 812,72 bodu. Nakupovaly se především akcie bank a finančních společností.

Americký ministr financí Timothy Geithner v pondělí sdělil podrobnosti k plánu odkupu špatných aktiv z portfolií bank. Úřady použijí ze záchranného souboru opatření až 100 miliard dolarů a s pomocí soukromých investorů začnou odkupovat špatná aktiva v objemu až jednoho bilionu dolarů (téměř 20 bilionů Kč).

Na devizových trzích klesal kurz jenu, a to vůči naprosté většině hlavních světových měn. Proti euru se japonská měna dostala nejníže za posledních pět měsíců, k australskému dolaru je nejslabší za zhruba čtyři měsíce.

Klesal i kurz amerického dolaru, neboť silný růst cen akcií omezil snahu investorů držet se bezpečných aktiv. Dolar je v dobách nejistoty na finančních trzích považován za bezpečnou investici.

"Dlouho očekávaný plán americké vlády je konečně znám, a to stačí na to, aby se na trh vrátila určitá stabilita," řekl hlavní analytik devizových obchodů v makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Minoru Šioiri. Podle něj lze ale zároveň očekávat, že trh bude mít snahu kurz japonského jenu snižovat.

V závěru obchodování euro k jenu zpevnilo o 1,6 procenta na 134,36 JPY a je nejsilnější od loňského října. Euro k dolaru si připsalo zisk 0,3 procenta a dostalo se na 1,3673 USD. Pohybuje se tak blízko dvouměsíčního maxima 1,3739 USD, kde se ocitlo minulý týden. Dolar k jenu vzrostl o 1,3 procenta na 98,24 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK