Tržby v maloobchodu v lednu meziročně klesly o 3,3 pct.

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Maloobchodní tržby v lednu bez sezonního očištění meziročně klesly o 3,3 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Sezonně očištěné tržby ve velkoobchodě, maloobchodě a opravách motorových vozidel meziročně klesly o 10,9 procenta a bez očištění o 14,2 procenta, uvedl ČSÚ.

"Lednový výsledek podle maloobchodních tržeb překvapil meziročním poklesem pouze o 3,3 procenta, tento pozitivní výsledek je ovšem díky revizi starších dat o maloobchodě statistickým úřadem. Kdyby k ní nedošlo, výsledek za leden by byl daleko horší," komentoval dnešní statistická čísla Jiří Škop z Komerční banky.

O měsíc dříve se maloobchodní tržby podle revidovaných údajů zvýšily o 0,1 procenta.

Podle nové klasifikace odvětví nyní ČSÚ do maloobchodu zahrnuje i maloobchodní prodej pohonných hmot, který byl dříve součástí tzv. motoristického segmentu. Z něj zůstal pouze velkoobchod, maloobchod a opravy motorových vozidel. Sezonně očištěné tržby v maloobchodě vzrostly v lednu meziměsíčně reálně o dvě procenta, z toho za potraviny o 3,5 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,7 procenta.

Meziročně po očištění o sezonní vlivy a pracovní dny se tržby zvýšily o 2,3 procenta. Sezonně neočištěné tržby vzrostly o 1,1 procenta, k čemuž přispěl především růst prodeje potravin o 2,5 procenta, naopak tržby za nepotravinářské zboží se snížily o 0,1 procenta, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK