C&W: Pronájem kanceláří nejvíce omezují finanční instituce

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Finanční instituce jsou na čele společností, které kvůli krizi omezují množství pronajatých kancelářských ploch. Vyplývá to z průzkumu, který dnes na setkání s novináři představili odborníci na realitní trh z mezinárodní poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Firma uskutečnila průzkum mezi 750 evropskými nájemci a pronajímateli včetně České republiky.

Společnosti však nejen snižují množství pronajatých ploch, ale do prostor například stěhují větší počet zaměstnanců. Průměrná plocha připadající na jednoho zaměstnance se snížila z loňských 12,8 metru čtverečních na 12,4 metru.

Během posledního roku potvrdilo intenzivnější využívání pronajatých budov 40 procent dotázaných. Téměř třetina z nich se domnívá, že tento proces bude pokračovat i letos. Největší změny výzkum zaznamenal ve Velké Británii, nejmenší naopak ve střední a východní Evropě.

Efektivnější využívání kanceláří a propouštění zaměstnanců prý budou hlavními činiteli, které budou v příštích 12 měsících ovlivňovat poptávku po kancelářích. Nájemci i pronajímatelé prý shodně považují efektivnější využití kancelářských prostor za možný nástroj boje proti ekonomickému propadu.

Vedle dalších změn pokračuje trend přechodu od uzavřených kanceláří ke kombinaci otevřeného prostoru s jednotlivými kancelářemi. Více než polovina nájemců změnila v posledním roce způsob využití pronajatých ploch. Stále populárnější se prý stává sdílení pracovního místa. Až 60 procent dotázaných uvedlo, že očekává změny ve využití kanceláří. Zvažují zejména zavedení otevřeného prostoru a sdílených pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK