Podnikatelé do OPPI za dva roky zaslali žádosti o 66,6 mld. Kč

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Podnikatelé za dva roky fungování operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) zaslali 6257 registračních žádostí v hodnotě 66,6 miliardy korun. V letech 2007 až 2013 mohou čeští podnikatelé z tohoto operačního programu získat až 3,6 miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). ČTK o tom dnes informovala agentura CzechInvest, která působí jako prostředník mezi Evropskou unií a podnikateli při čerpání peněz ze strukturálních fondů EU.

"Od skutečného čerpání se však částka 66,6 miliardy korun může výrazně lišit. Opravdu to tedy neznamená, že by už teď byla vyčerpaná více než polovina finančních prostředků z celého operačního programu," uvedl ředitel divize Strukturální fondy agentury CzechInvest Lukáš Vymětal.

Ne všichni podnikatelé, kteří CzechInvestu doručí jednodušší registrační žádost, totiž nakonec podají i plnou žádost, podle níž pak hodnotitelské komise vybírají úspěšné projekty. Už výsledky registračních žádostí ovšem dokazují ohromný zájem českých podnikatelů o evropské dotační programy, dodal.

Nejčastěji podnikatelé žádali o dotace z programu Eko-energie. Do konce února 2009 CzechInvest přijal 1319 registračních žádostí v celkové hodnotě přesahující 20 miliard korun. "Dotaci z programu je možné použít na projekty rekonstrukce vodních elektráren, výstavbu bioplynových stanic nebo třeba na spolufinancování výměny otopného systému či zateplení budov - vyjma rodinných a bytových domů," podotkl Vymětal.

Celkem 879 registračních žádostí zaslali podnikatelé do první výzvy programu Marketing. Jejich hodnota přesáhla půl miliardy korun. "Program Marketing dotací podpořil například účast podniku na zahraničním veletrhu, zhotovení propagačních materiálů společnosti nebo získávání marketingových informací potřebných pro vstup na zahraniční trhy," uvedl.

Třetím nejúspěšnějším byl v prvních dvou letech OPPI program ICT v podnicích. CzechInvest obdržel 840 registračních žádostí v celkové hodnotě přesahující dvě miliardy korun. "Podniky mohly žádat o prostředky na rozšíření nebo zavedení informačních a komunikačních technologií a na některé další související služby, například na přístup k databázím, služby expertů a podobně," dodal Vymětal.

Nejvíce registračních žádostí o dotaci z OPPI obdržela agentura CzechInvest od podnikatelů, kteří své projekty realizují v Jihomoravském kraji. V tomto regionu je evidováno dohromady 919 projektů v celkové hodnotě přesahující deset miliard korun. Druhou nejaktivnější oblastí byl Moravskoslezský kraj, kde CzechInvest zaregistroval 822 projektů v hodnotě přes sedm miliard korun. Na třetím místě se umístil Středočeský kraj se 704 žádostmi v hodnotě přesahující deset miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK