Pražská burza zpomalila růst na dopoledních 1,45 procenta

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Pražská burza před obědem posilovala, ale výrazně slabším tempem než v úvodu obchodování. Silné růsty z posledních dnů podle makléřů přiměly část investorů k prodejům a výběru zisků. Hlavní index PX kolem 11:30 rostl o 1,45 procenta na 776 bodů, když po zahájení byl výše o takřka pět procent, vyplývá z výsledků burzy.

Pražská burza zpočátku s ostatními akciovými trhy v Evropě reagovala na strmý vzestup zejména amerických trhů. Postupně nákupní nálada odeznívala. Některé burzy začaly i oslabovat.

V silném růstu pokračovaly akcie developera Orco Property, které přidaly 15,3 procenta na 138,5 koruny a podle makléřů se obchodovaly i za více než 150 korun. Akcie mediální skupiny CME po pondělním oznámení vstupu mediálního kolosu Time Warner do CME stouply o dalších šest procent na 271 korun.

Z bank byly úspěšnější akcie Komerční banky, jež přidaly pět procent na 2203 korun. Akcie skupiny Erste získaly 3,9 procenta na 361,6 koruny, když neudržely úvodní dvouciferné růstové tempo.

V poklesu naopak pokračovaly akcie developera ECM, které přišly o 3,1 procenta na 201,5 koruny. Důvodem je podle analytiků oznámení nečekaně vysoké ztráty ECM, zhruba 2,5 miliardy korun, v loňském hospodaření.

Americké akciové indexy v pondělí vykázaly nejsilnější desetidenní zhodnocení od roku 1938. Příčinou zájmu investorů byl optimismus vyplývající z nového plánu americké administrativy, který má zbavit finanční instituce jejich toxických aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK