Lagardeová a Tůma: K řešení krize je nutná nadnárodní koordinace

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Pro řešení současné ekonomické krize je nutné, aby byly kroky na uzdravení ekonomiky celosvětově koordinovány. Na pražském ekonomickém a bankovním fóru to uvedla ve videoprojevu francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Podle ní je třeba sladit kroky na úrovni dohledových orgánů, regulátorů finančních trhů a účetnictví. Na potřebu koordinace kroků dnes kvůli propojenosti evropských ekonomik upozornil i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

"Je potřebná veřejná podpora a koordinace, abychom mohli řešit druhou vlnu krize," uvedl guvernér. Zároveň upozornil, že bude zřejmě nutné vytvořit i strategii pro země mimo Evropskou unii.

Ekonomická situace zemí ve střední a východní Evropě je často špatně interpretována, řekl Tůma. Spolu s tím ale také upozornil, že země střední a východní Evropy stále revidují svůj ekonomický výhled s ohledem na možné zhoršení vývoje ve světě.

Podle Tůmy je v regionu řada zemí, jejichž vnitřní schopnost situaci řešit je omezená. "Platí to zejména pro země s režimy pevného směnného kurzu. Země jsou vystaveny devizovým rizikům," upozornil. Zároveň dodal, že všechny evropské země musí do budoucna přijmout euro, aby se snížilo riziko devizových operací.

Podle francouzské ministryně by měl být jedním ze základních kroků k celosvětové koordinaci summit G20, který se bude konat na počátku dubna v Londýně. "Mělo by se dosáhnout stavu, kdy nebudou mezery ve vzájemné koordinaci jednotlivých kroků," uvedla. Spolu s tím poděkovala českému předsednictví za účinnou pomoc při koordinaci aktivit zemí EU.

Vedle společných kroků v oblasti regulace a finančního trhu a dohledu nad ním by se měly země zaměřit podle Lagardeové na nové zásady v účetnictví. "Neměli bychom změnit systém účtování a vrátit se k historickým metodám. Ale tento systém by neměl akcelerovat krizi, měl by ji zmírňovat a poskytovat nárazníky tak, aby krize nebyla prohlubována v důsledku použití určitých účetních nástrojů a metod," uvedla.

Globální asociace účetních ACCA přitom nedávno upozornila, že současná světová krize by mohla narušit účtování podle mezinárodních účetních pravidel IFRS. Tato pravidla, která vznikala od 70. letech 20. století, zavedla například EU od ledna 2005. Využívá je již kolem stovky států světa, a to i společně s vlastními národními standardy.

Některé země ovšem nyní požadují výjimky, a ozývají se dokonce hlasy pro návrat k národním účetním standardům. V takovém případě by se ovšem účetní uzávěrky staly neporovnatelné a zkreslené, upozornila asociace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK