Firmy a instituce se začaly více bránit proti verdiktům ÚOHS

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. března (ČTK) - Firmy a instituce se začaly více bránit proti rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Počet žalob ke Krajskému soudu v Brně loni meziročně vzrostl o téměř čtyři pětiny na 96 podání. V posledních dvou letech přibylo také podaných odvolání proti prvostupňovým verdiktům úřadu. Vyplývá to z informací ÚOHS a krajského soudu.

"Mezi počtem podaných rozkladů a počtem žalob sice nemusí být přímá úměra, tento nárůst však obecně může svědčit o snaze účastníků řízení využít opravných prostředků a potažmo tedy i toho, že se poté ve zvýšené míře domáhají soudní ochrany," uvedl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Antimonopolní úřad se zabývá třemi hlavními oblastmi - hospodářskou soutěží, veřejnými zakázkami a veřejnou podporou.

Proti provostupňovému rozhodnutí úřadu se loni firmy a instituce podaly rozklad předsedovi ÚOHS ve 204 případech, předloni ve 205. V roce 2006 bylo ale těchto takzvaných rozkladů 159 a ještě o rok dříve přes stovku. Počet žalob výrazněji vzrostl až loni. "Může to přímo souviset s navýšením počtu rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," řekl ČTK soudce Krajského soudu v Brně David Raus.

V oblasti hospodářské soutěže podle mluvčího ÚOHS Kristiána Chalupy nelze říci, že by počet zahájených správních řízení výrazným způsobem, tedy o desítky, narostl. Je však téměř pravidlem, že proti každému rozhodnutí je podáván rozklad a následně i žaloba, uvedl. "Jedná se totiž zpravidla o rozhodnutí s vysokými sankcemi, což je pro účastníky řízení samozřejmá motivace pro využití všech prostředků, kterými je možno rozhodnutí zvrátit," vysvětlil.

Poněkud jiná je podle něj situace v oblasti veřejných zakázek, kde počet žalob loni vzrostl na 46 oproti předloňským 19. "Tuto skutečnost je možno částečně zdůvodnit velkým počtem správních řízení s Lesy České repubiky," míní Chalupa. Tato správní řízení měla často několik desítek účastníků a tedy i potenciálních žalobců. Určitý počet žalob spadá rovněž na vrub procesních záležitostí, doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK