Fond dopravy chce od státu 8,4 miliardy do letošního rozpočtu

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Státní fond dopravní infrastruktury požádal vládu, aby zvýšila letošní dotaci do rozpočtu fondu z 36,4 miliardy o 8,4 miliardy korun. Návrh projednala rada ekonomických ministrů a ještě by se jím měla zabývat Národní ekonomická rada vlády. Na Žofínském fóru to uvedl ředitel fondu a náměstek ministra dopravy Gustáv Slamečka.

Fond měl letos ze státního rozpočtu původně dostat 45 miliard korun. Část peněz si ale při jednání o rozpočtu rozebrala jiná ministerstva. Celkové příjmy fondu po zahrnutí příspěvků EU a půjček EIB by letos měly dosáhnout zhruba 83 miliard korun. Loni fond vynaložil 87 miliard.

"Letošní rozpočet se nekrátí, ale nebude navýšený, s čímž jsme počítali při plánování některých staveb," uvedl Slamečka. Fond pro letošní rok počítal s navýšením částky o převody z minulého roku, ty ale byly jen čtyři miliardy proti předchozím 12,5 miliardy korun.

Pokud fond nezíská dodatečné prostředky, mohlo by to podle Slamečky ohrozit plnění harmonogramu důležitých staveb, zejména na dálnicích D1 a D47.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK