Sněmovní výbor doporučil prodloužit deregulaci nájmů

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Sněmovní výbor pro veřejnou správu doporučil sněmovně, aby schválila poslanecký návrh, který prodlužuje deregulaci nájemného o dva roky až do roku 2012. Řekla to zpravodajka výboru Zdeňka Horníková (ODS). Výbor pouze doporučil některé legislativně technické změny. Pod návrhem jsou podepsaní poslanci KDU-ČSL a sociální demokrat Miroslav Váňa.

"Ten návrh, který dneska leží ve sněmovně, rozkládá deregulaci z jednoho roku na tři a navrhuje ukončení platnosti tohoto zákona v roce 2012," popsala Horníková. Výbor podle ní zamítl návrh dvou sociálních demokratů, Stanislava Křečka a Jana Babora, kteří navrhovali zrušit zákon již ke konci letošního roku a nahradit ho ustanovením v občanském zákoníku. Podle Horníkové je však původní poslanecký návrh citlivější a nájemné by podle něj rostlo pomaleji.

Poslankyně také řekla, že hlavním důvodem pro rozhodnutí výboru bylo to, že vláda připravuje novelu občanského zákoníku, která problematiku bydlení nově upravuje. "Občanský zákoník by měla být ta konečná forma, která bude upravovat veškeré nájemní vztahy do budoucna," uvedla.

Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL) již dříve ve sněmovně řekl, že vládní novela například přizná vlastníkům právo rozhodnout, kdo může kromě zákonem stanovených osob žít s nájemníkem ve společné domácnosti a bydlet s ním v pronajatém bytě. Pokud tam bude žít někdo bez souhlasu majitele, bude to znamenat okamžité ukončení nájmu. Také se zúží okruh osob, které budou moci žít ve společné domácnosti bez souhlasu vlastníka bytu.

Plán na prodloužení deregulace již dříve přivítali zástupci nájemníků. Změnu naopak podrobili kritice vlastníci domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK