Regionální rada zamítla projekt kladenské multifunkční haly

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 24. března (ČTK) - Město Kladno neuspělo se svou žádostí o peníze EU na výstavbu multifunkční haly. Podle úředníků projekt počítal spíše s využitím pro profesionální sport, podmínkou dotace ale bylo jednoznačné zaměření sportoviště na veřejnost, řekl ředitel úřadu regionální rady Tomáš Novotný. Kladno podle něj žádalo z evropských fondů o 140 milionů korun, celkové náklady na výstavbu arény měly přesáhnout miliardu.

Podle zástupců města jsou nyní možné různé varianty - od rekonstrukce a zvýšení kapacity staré sportovní haly přes přepracování projektu a podání nové žádosti až po hledání soukromého investora. "Budeme teprve hledat řešení," řekl náměstek primátora Miroslav Bernášek (ODS).

Aréna pro 7000 až 8000 diváků měla do dvou let vyrůst v bezprostřední blízkosti současného kladenského stadionu. Pořízení projektové dokumentace na tak velkou stavbu vychází kolem 30 milionů korun. Město ale zároveň dostalo dotaci zhruba ve stejné výši na přípravu silnic, aby peníze vydané na projektovou dokumentaci nechyběly v rozpočtu.

Podle kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) lze těžko očekávat, že by hala v době ekonomické krize nabízela velkolepá divadelní představení a muzikály, a její nabídka by se tudíž logicky zúžila na sport, který má věrnější publikum. "Prostě je to projekt, který přišel v nejhorší možnou dobu, v jakou mohl přijít," dodal primátor.

Poukázal i na to, že nové vedení Středočeského kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) není výstavbě haly nakloněno. I když žádost neprošla přes úřednickou část regionální rady, je podle něj pravděpodobné, že to při posuzování hrálo svou roli. "Chápu, že když hodnotitel ví, jak se na to dívá někdo, tak se snaží přizpůsobit," poznamenal Jiránek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK