Koruna v závěru oslabila na 26,93 Kč/EUR a 19,90 Kč/USD

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Česká měna v úterý po nevyrovnaném obchodování mírně oslabila k euru i dolaru. Krátce po 16:30 se obchodovala ve srovnání s pondělním závěrem k oběma hlavním měnám zhruba o deset haléřů slabší na 26,93 Kč/EUR a 19,90 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Obchodování provázely výrazné výkyvy. "Koruna se vůči euru posunula z ranních úrovní kolem 26,80 Kč/EUR až na denní maximum 27,150 Kč/EUR, během pozdějších hodin se pak vrátila zpět pod hladinu 27 korun za euro," uvedl Jiří Škop z investičního bankovnictví Komerční banky. Doplnil, že mírné ztráty zaznamenal i polský zlotý.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory trh znervózňovaly zprávy, že má opoziční ČSSD v dnešním hlasování o vyjádření nedůvěry vládě dosud největší šanci na svrhnutí koaliční vlády premiéra Mirka Topolánka. "Pád vlády nemají konzervativní finanční trhy rády. Někteří zahraniční spekulanti vyjadřovali dokonce i obavy z možné levicové vlády," dodal Pikora.

Šance kabinetu, že odolá dalšímu pokusu opozice o sesazení, po vyjádřeních několika poslanců vzrostla, připomněl Oldřich Myslivec ze společnosti Patria Finance. "Na koruně dochází k realizaci zisků a uzavíraní spekulativních pozic. K posilování k hladině 26,85 Kč/EUR pomáhá i obrat na kurzu amerického dolaru k euru zpět k 1,3580 USD/EUR," doplnil Myslivec.

Krátce po 16:30 se dolar vůči euru obchodoval na 1,3539 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK