Dopravcům se zjednoduší pravidla pro braní nákladů v EU

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. března (zpravodaj ČTK) - Nákladní dopravci budou moci v Evropské unii snadněji využívat prázdných vozidel při zpátečních cestách k dalším zakázkám. Členské země EU se totiž s Evropským parlamentem dohodly na změně a zjednodušení pravidel. Informovalo o tom české předsednictví EU, které kompromis za státy EU dojednalo.

Pokud například dopravce z Česka nyní pojede do sousedního Německa, bude moci po vyřízení první zakázky vzít v rozmezí dalších sedmi dnů u západních sousedů ČR další tři zásilky.

Pravidla pro kabotáž byla v rámci 27 členských zemí EU dosud velmi nejasná. Některé státy navíc podnikání přepravců z jiných zemí EU výrazně omezovaly. Fungování nových pravidel zhodnotí v roce 2013 analýza, po níž by se mohlo nabírání nákladů zcela uvolnit.

"Tento balíček je dalším krokem v posilování vnitřního trhu mezinárodní silniční dopravy," uvedla v prohlášení českého předsednictví zástupkyně české velvyslankyně při EU Jana Reinišová. "Dopravcům usnadní podnikání v rámci Evropské unie, zjednoduší pravidla a omezí administrativu," dodala.

Dohodu o několika normách by měli potvrdit členské státy v pátek a následně i Evropský parlament. Nová pravidla by pak měla vstupovat v platnost postupně v průběhu následujících dvou let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK