Americké akcie ve vybírání zisků a v pochybnostech klesly

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Americké akcie v úterý klesly a ztratily část pondělních sedmiprocentních zisků. Investoři si vybírali zisky z předešlého růstu a zvažovali, zda bude navržený vládní plán na očištění bank dostatečný na to, aby pomohl nastartovat ekonomické oživení a udržel nynější oživení na trzích.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 1,49 procenta na 7660,29 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 2,04 procenta na 806,16 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq sestoupil o 2,5 procenta na 1516,79 bodu.

Akcie finančního sektoru po pondělních dvouciferných nárůstech výrazně klesly a bankovní index KBW oslabil o zhruba sedm procent. Investoři hodnotili možné důsledky vládního plánu na očištění bank od toxických hypotečních aktiv a nyní již nejsou tak optimističtí jako v pondělí.

Kromě bank, které v pondělí získaly nejvíce, klesaly dnes akcie energetického sektoru, na nějž tlačil pokles cen ropy a dalších komodit. Kurz Exxon Mobil oslabil o zhruba jedno procento a byl jedním z titulů, který se na poklesu Dow Jonese podílel nejvíc.

Americké akcie se v posledních týdnech zotavují z únorových 12letých minim. Vedle plánu pro banky jim pomohly agresivní kroky centrální banky ke stabilizaci ekonomiky i příznivější ziskové vyhlídky některých velkých bank.

Americký dolar dnes oživoval vůči euru i jenu, protože investoři se s poklesem akcií opět vraceli k americké měně jako bezpečnému útočišti. Na trzích začal vyprchávat optimismus z vládního plánu na sanaci bank, který v pondělí přispěl k prudkému růstu akcií a poklesu dolaru a jenu.

Dolar ke konci obchodování v New Yorku zpevnil vůči jenu o jedno procento na 97,99 JPY. Vůči euru americká měna posílila o 0,9 procenta na 1,3508 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK