Japonské akcie se drží blízko maxima za 2,5 měsíce

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. března (ČTK) - Japonské akcie se drží v blízkosti nejvyšší úrovně za dva a půl měsíce. Index Nikkei dnes oslabil o 0,1 procenta na 8479,99 bodu, když o 8,31 bodu přišel. Předcházel tomu silný růst předchozího dne.

Investoři prodávali akcie exportujících společností, například elektronického gigantu Sony. Ztráty na akciovém trhu ale tlumil nákupní zájem spekulantů před koncem japonského fiskálního roku.

Japonské ministerstvo financí dnes zveřejnilo statistiku o únorové obchodní bilanci. Skončila poprvé za pět měsíců v přebytku; dosáhl 82,4 miliardy jenů (téměř 17 miliard Kč). Způsobil to příkrý meziroční pokles dovozu, přestože se vývoz propadl rekordně. Ekonomové přitom očekávali deficit 10,9 miliardy jenů.

Kurz jenu dnes oslabil vůči jednotné evropské měně a australskému dolaru, protože japonští investoři prodávali před koncem fiskálního roku zahraniční aktiva. Dolar si po poklesu z minulého týdne většinu z úterního zisku udržel.

Euro oslabilo o pětinu procenta na 131,62 JPY a dolar klesl také o 0,2 procenta, a to na 97,60 JPY. Kurz eura téměř stagnoval na 1,3470 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK